ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Най-старият енергоблок в Китай бе признат като годен за експлоатация

21.05.2019

Група експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) бе на посещение в Китай, за да инспектира безопасността на най-стария атомен енергоблок в страната – Първи блок на АЕЦ „Циншан“, пуснат в експлоатация през 1991 г.

 

Той е бил подложен на проверка за безопасна експлоатация в рамките на мисията SALTO (Safety Aspects of Long Term Operation).

Мисията е била осъществена от 7 до 10 май 2019 г. и в нея са участвали експерти от Аржентина, Холандия, Швеция, САЩ, както и от централата на МААЕ.
Те са заявили намерение за продължаване на експлоатацията на съоръжението.

Първи енергоблок на АЕЦ „Циншан“ е от типа CNP-300. В процеса на експлоатация мощността му е повишена от 300 MW до 350 MW.
В периода между 2002 и 2011 г., на площадката на АЕЦ „Циншан“ са пуснати 4 енергоблока от същия тип, но с удвоена мощност (CNP – 600), както и два реактора от китайския проект Candu-6, въведени в експлоатация съответно през 2002 и 2003 г.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/05/20/94749

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари