ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Строителството на втората част на АЕЦ “Дуковани” започва след двадесет години

06.10.2011

Чехия може да започне строителството на втората част на АЕЦ “Дуковани” след 2030 година. Същевременно стратегията за развитие на ЧЕЗ на съдържа конкретни планове за разширяване на централата. Това заявява главният изпълнителен директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш в интервю за чепките “Hospodarske Noviny”.

 

По-рано новият шеф на ЧЕЗ, които встъпи в длъжност в средата на септември, завяваше за намерението си за удължаване на сроковете за експлоатация на действащите енергоблокове на АЕЦ “Дуковани” и повишаване на тяхната мощност.

 

Чешкото правителство инициира смяната на ръководството на ЧЕЗ с цел изменение на стратегията на компанията в полза на развитието на ядрената енергетика. ЧЕЗ планира в течение на текущото десетилетие да построи два нови енергоблока – №3 и №4 на АЕЦ “Темелин”, където работят два енергоблока с реактори тип ВВЕР-1000, пуснати в промишлена експлоатация през 2002-2003 г.

 

За участие в строителството на новите обекти на ядрената промишленост претендират руско-чешкия консорциум MIR.1200 съставен от Scoda JS a.s., ЗАО „Атомстройэкспорт“ и ОАО ОКБ „Гидропресс“, американската Westinghouse Electric Co и френският енергетичен гигант Areva SA, съобщава Ройтер.

 

В АЕЦ “Дуковани” работят четири енергоблока с реактори ВВЕР-440, чиято промишлена експлоатация е започната в периода 1985-1987 г.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19