ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Тревожен доклад: растежът на инвестициите във ВЕИ е спрял

18.05.2019

Международната агенция по енергетика в своя годишен доклад посочва „тревожна” тенденция: енергията от възобновяеми източници губи популярност. И с това, надеждите, че изменението на климата може да бъде контролирано, също избледняват.

В отчета се посочва, че през 2018 г. инвестициите в енергийния сектор се стабилизират на ниво над 1,8 трилиона долара след тригодишен спад. Това обаче се случва само поради нарастването на инвестициите в изкопаеми източници – нефт и газ.

Експертите на Международната агенция по енергетика нарекоха тенденцията тревожна: повечето експерти, ангажирани с темата за глобалното затопляне, посочват ключовата роля на новата енергетика за ограничаване на растежа на температурите.

Инвестициите в електроенергия от възобновяеми източници са се увеличили с 55% от 2010 г. насам, коригирани спрямо инфлацията.
Но през 2018 г. инвестициите както в възобновяемите енергийни източници, така и в чистите технологии в горивния сектор и транспорта са намалели с 1%, твърдят авторите.

„Отчетът показва нарастващо несъответствие между настоящите тенденции и начините за постигане на Парижкото споразумение и други цели за устойчиво развитие“, подчертават експертите.

Според изчисленията, заради стабилността на климата, до 2030 г. инвестициите във ВЕИ трябва да се удвоят, но досега не е било възможно да се излезе на тази траектория, отбелязва Electrek.

В началото на април колеги от Международната агенция за възобновяема енергия обявиха, че ВЕИ вече представляват една трета от генерациите. Но МАЕ посочва, че растежът, който се запазва в продължение на две десетилетия, може да приключи. Експертите виждат признаци за „прехвърляне“ на инвестиции в други области.

Мнозина смятат, че борбата с изменението на климата не е икономически жизнеспособна, но едно скорошно проучване твърди, че това не е съвсем вярно: Оказва се, че спирането на глобалното затопляне е по-евтино отколкото да се поддържа индустрията на изкопаемите горива.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2019/trevozhnyi-otchet-rost-investitsii-v-vie-ostanovilsya?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари