ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Повече от 40 ядрени асоциации поискаха удвояване на инвестициите за ядрени изследвания

17.05.2019

Повече от 40 ядрени асоциации, представляващи над 80 000 учени, призоваха правителствата по света да удвоят през следващите пет години публичните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, свързана с ядрената енергия.

 

 

 

Те поискаха това да бъде разгледано на предстоящата десета Министерска конференция за чиста енергия (CEM 10), която започва във Ванкувър в края на месеца.

Учените са категорични, че трябва да се обърне специално внимание върху иновативните приложения на съвременните ядрени технологии, които могат да направят възможно използването на чиста енергия в бъдеще.

Призивът бе подкрепен и от Европейското ядрено общество (ENS). От институцията, базирана в Брюксел, посочиха, че увеличението на инвестициите може да помогне за развитието на потенциала на ядрената енергия в националните портфейли и приноса ѝ за постигане на глобалните цели за декарбонизация.
От ENS посочиха още, че нивото на подкрепа от страна на публичния сектор за ядрената научноизследователска и развойна дейност, остава непроменено от 2000 г. насам на ниво около 4 млрд. долара годишно.
Председателят на организацията Ерик Пруст заяви, че е необходимо значително увеличаване на финансирането от ЕС за бъдещи научноизследователски програми на Евратом, тъй като настоящият бюджет от 50 милиона евро годишно е недостатъчен.

Източник: https://twitter.com/euronuclear/status/1127883086157484042

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари