ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания планира да увеличи ДДС от 5% на 20% на компоненти за домашни слънчеви електроцентрали и системи за съхранение на електроенергия

15.05.2019

Данъчната и митническа служба на Нейно Величество (HMRC, UK) предлага да се повиши ставката на ДДС от 5 на 20%, прилагана към „енергоспестяващи материали“, които включват компоненти за слънчеви инсталации, акумулаторни системи за съхранение на енергия и други технологии за чиста енергия, които се използват широко в жилищния сектор.

 

 

Повишаването на ДДС няма да засегне граждани над 60-годишна възраст, както и сгради, „използвани изключително за определени категории от населението“, т.е. най-социално уязвимите хора в страната.

Също така новите ставки няма да се прилагат за системи, в които стойността на компонентите е по-малка от 60% от разходите за инсталирането им. Освен това ще продължи 5% ДДС върху въглищата, използвани за отопление на жилища.

В момента кабинетът на Великобритания обмисля повишаване на данъчните ставки за домашни соларни инсталации и системи за съхранение на енергия.

Заслужава да се отбележи, че на 1 април правителството на Обединеното кралство спря програмата си – „зелени“ тарифи.
Зелените тарифи бяха въведени през 2010 г., като по това време бяха 0,414 паунда за kWh. Те постепенно намаляваха, достигайки 0,0379 паунда за kWh през 2019 година.
Периодът на откупуване на домашните слънчеви електроцентрали във Великобритания бе 11 години, а след премахването на „зелените” тарифи става 17 години.

Подробности на: https://elektrovesti.net/65644_velikobritaniya-planiruet-povysit-nds-s-5-do-20-na-komplektuyushchie-dlya-domashnikh-ses-i-sistemy-khraneniya-energii

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари