ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом” ще създаде система за събиране на радиоактивен прах в японската АЕЦ „Фукушима-1”

14.05.2019

Росатом ще създаде система за събиране на опасен прах, който се образува при извличането на остатъците от ядрено гориво в аварийните енергийни блокове на японската АЕЦ Фукушима-1.

 

Системата ще помогне за осигуряване на безопасността на строителните работи за отстраняване на последствията от инцидента, съобщава „Техснабэкспорт“ (част от държавната корпорация „Росатом”).

Предприятията на „Росатом“: Научно-изследователския институт за атомни реактори (НИИАР, Димитровград, Уляновска област), Производствено сдружение „Маяк“ (Озерск, Челябинска област) и „Техснабэкспорт“ спечелиха търга за осъществяване на научно-изследователска и развойна дейност за създаване на система за събиране прах, генериран в процеса на фрагментация на останките от разтопено ядрено гориво в аварийните блокове на атомната електроцентрала Фукушима-1, отбелязва „Техснабэкспорт“.

Проектът е субсидиран от правителството на Япония. „В рамките на двугодишния проект организацията на Държавната корпорация „Росатом” ще проведе серия от опити за рязане на проби от ядрено гориво и симулирани проби от горивосъдържащи материали, за да проучи свойствата на образувания прах, като резултатите от проекта ще бъдат използвани за разработване на системи за осигуряване на безопасност при извличане на фрагменти от разтопено гориво. като част от работата по отстраняване на последиците от аварията в атомната електроцентрала „Фукушима-1”, подчертава “Техснабэкспорт“.

Сред най-сложните задачи, пред които са изправени ликвидаторите на аварията на „Фукушима-1”, са откриването, събирането и изваждането на остатъците от ядрено гориво.
При събирането на остатъци от гориво ликвидаторите ще се сблъскат с необходимостта от отстраняване на прах, който е фино дисперсно ядрено сддгориво – така наречените „горещи частици“ с размери от части от микрона до стотици микрони, които са силно радиоактивни.

За справка

Инцидентът в атомната електроцентрала Фукушима-1 настъпи през март 2011 г. След земетресение с магнитуд 9.0 в океана възникна цунами, а гигантска вълна с височина 15 м наводни енергийните блокове на централата, което доведе до спиране на електрозахранването. Няколко реактора останаха без системите за охлаждане. Ядреното гориво в реакторите на първия, втория и третия блок се разтопи, натрупа се на дъното на защитните обвивки на реакторите, прогори защитните черупки и изтече в подреакторното пространство.

Techsnabexport, Радиевият институт Хлопин (Санкт Петербург), НИИАР и Институтът по геология на рудните находища, петрографията, минералогията и геохимията на Руската академия на науките са създали прогнозен модел на поведение на естествените аналози на разтопената маса, съдържащи остатъци от ядрено гориво на „Фаукушима-1”.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари