ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай създаде виртуална атомна електроцентрала, за да оцени безопасността на ядрените енергийни системи

12.05.2019

Китайските изследователи са разработили виртуална атомна електроцентрала, която е софтуерен пакет, предназначен да оцени безопасността и ефективността на ядрените енергийни системи.

 Статия за системата наречена Virtual4DS беше поставена на корицата на априлския брой на международното списание Energy Research, пише в информационната агенция Xinhua.

Безопасността се разглежда като ключов въпрос в развитието на ядрената енергетика, така че изследванията и развитието на съвременни технологии в областта на ядрената безопасност са абсолютно необходими.

Усъвършенстваното цифрово моделиране позволява най-точно възпроизвеждане на сложни физически процеси и оценка на състоянието и характеристиките за безопасност на ядрените енергийни системи, подчертават експерти.

Новият програмен комплекс е създаден от изследователи от Института за технологии за безопасност на ядрената енергетика на Китайската академия на науките. Благодарение на използването на информационните технологии, тя е в състояние да създаде платформа за моделиране на цялата система на АЕЦ.

Този софтуерен пакет може да анализира безопасността на ядрените реактори и състоянието на радиационната безопасност, както и тяхното въздействие върху околната среда.
По този начин той служи като изследователски инструмент за проектиране и оценка на ядрената безопасност, разработване на система за предупреждение за произшествия и вземане на решения във връзка с такива ситуации.

Virtual4DS може да бъде свързан с информационната система на АЕЦ, а основните му модули могат да бъдат приложени в ядрени инженерни проекти като Международния термоядрен експериментален реактор (ITER) и китайския ядрен реактор с оловен топлоносител, съобщиха от изследователския екип на института.

Източник: https://afn.by/news/i/261233

Подробности на: https://onlinelibrary.wiley.com/action/doSearch?AllField=Virtual4DS&SeriesKey=1099114x

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари