ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

12.05.2019

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл.
Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум, организиран от Еврокомисията на 29-30 април 2019 г. в Прага.

 

 

 

Ако се съди по обема на генерациите, ядрената енергетика успя да възстанови позициите си, които заемаше преди Фукушима.
Но в географска структура се установяват две противоположни тенденции – ако в САЩ, ЕС и Япония делът на ядрената енергетика постепенно се намалява, а в Китай, Русия и Индия той постепенно расте (макар и с различни темпове).

Ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол заяви в своята реч, че тези тенденции „ще променят много неща“ Той постави специално ударение върху развитието на ядрената енергетика в Китай.
Китайците изграждат много блокове, а в енергийния сектор има важен принцип: „Научи се, като работиш“. „Ако правите нещо отново и отново, тогава ще научите и ще започнете да го правите по-евтино, по-лесно и по-добре“, каза Бирол.

В страните от ЕС ситуацията е обърната. Понастоящем делът на ядрената енергетика в Европа представлява около 20% от общото производство, но няма да мине много време и този дял може да бъде намален до 5%, предупреди Бирол. Според него това ще окаже отрицателно въздействие върху усилията за намаляване на емисиите на парникови газове.
Ако правителствата на държавите, които принадлежат към Европейския съюз, не предприемат спешни мерки, ядреният парк на ЕС ще започне да съхне точно пред очите ни. Според прогнозите на МАЕ, днешните над 120 GW (e) от ядрените енергоблокове на ЕС ще бъдат намалени до 20 GW (e) до 2040 година.

Малко може да се подобри ситуацията чрез продължаване срока за експлоатация (ПСЕ), но това струва пари.
ПСЕ на европейския парк с 10-20 години ще струва 50 милиарда евро. Впрочем, изграждането на заменящи мощности само с цел да се запази съществуващия парк (без да се вземе предвид разширяването му!) ще бъде още по-скъпо – до 450 милиарда евро.

Проблемът се крие във факта, че желаещите да строят ядрени енергоблокове в Европейския съюз са малко. Дори французите гледат скептично към бъдещето. Проектите с руски реактори в Унгария и Финландия напредват трудно, а Великобритания, в допълнение към двата блока в Hinckley Point C, няма ясни планове за ново строителство.

Чехите, като домакини на тазгодишния форум, се опитаха да внесат малко оптимизъм. Чешките политици, включително премиерът Бабиш, единодушно обещаха, че страната ще построи заместваща централа на АЕЦ Дуковани, която трябва да бъде затворена през 2037 година. Или през 2047 година. Или още по-късно.

Чешката енергийна индустрия има и друг проблем – планираното затваряне на въглищни електроцентрали. Заедно с „Дуковани” вече става дума за замяна на около 6 GW генериращи мощности, като макар и някои от тях чехите биха искали да заменят с ядрени енергоблокове.

Но изгражданите енергийни блокове на АЕЦ, според Бабиш, трябва да отговарят на две условия – да осигуряват: надеждно енергийно снабдяване на населението и икономически ползи за собствениците на блоковете.

Съгласен съм как едновременно да изпълнят и двете условия в Европейския съюз, участниците в конференцията не успяха.

Участниците в конференцията не успяха да се договорят за това – по какъв начин в ЕС могат да се удовлетворят едновременно и двете условия.

Източник: http://atominfo.ru/newsy/z0643.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19