ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Силвестър Юе анализира съотношенията между производството на електроенергия и емисиите на парникови газове в различни страни от ЕС

08.05.2019

Силвестър Юе (Sylvestre Huet), френски журналист в областта на науката, публикува  аналитичен материал в своя блог на сайта „Le Monde”, който разглежда връзката между произведената електроенергия и емисиите на парникови газове в различни страни от ЕС.
Той анализира данни от ENTSO-E за 2018 г. На графиката по-долу хоризонталната ос показва производството, а вертикалната – емисиите в CO2 еквивалент в грамове на киловатчас. Всяка точка съответства на обема на генериране в рамките на един час.

 

Авторът цитира примера на Норвегия (NO). Тази страна има малко генериращи мощности, и това е чиста електроенергия, поради факта, че се произвежда в голяма степен на водноелектрически централи.
За разлика от нея, Полша (PL), главно с въглищните си ТЕЦ, е един от основните замърсители на въздуха в Европейския съюз.

Противоречива картина се появява, когато се анализира ситуацията с производството на електроенергия в Португалия (PT). В определени дни, поради използването на водноелектрически централи и възобновяеми енергийни източници, страната успява да намали емисиите почти до нивото на норвежките. Но когато няма достатъчно вятър, слънце и вода, централите на въглища и газ довеждат емисиите до практически полските нива.

За Германия широкият размах на данните по хоризонтала съответства на големите колебания в производството на електроенергия и съответно голям размах по вертикалата в съответствие с колебанията в дела на различните енергийни източници в общото производство.

В коментарите към публикацията се отбелязва, че графиката показва – Германия остава и дълго време ще остане „голямата свиня на Европа“ по отношение на парниковите емисии.
Самият Силвестър Юе прогнозира, че ситуацията в Германия ще се влоши още повече след окончателното отказване от ядрената енергетика през 2022 година.

Като най-дружелюбна към климата сред страните от ЕС, Силвестър Юе, посочва Франция с нейната развита ядрена индустрия.
Франция осигурява значителни обеми на производство, но в същото време запазва показателите за емисии на парникови газове на ниски нива.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsy/z0632.htm

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари