ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Естония и Латвия не могат без руската електроенергия, но ще наложат допълнителни такси за пренос

07.05.2019

Следвайки примера на Финландия, през есента Естония и Латвия ще въведат мито за руската електроенергия, за да разрешат проблема с нелоялната конкуренция.
След спирането на търговията с електроенергия между Беларус и Литва през есента, в бъдеще руската електроенергия ще тече в балтийските страни през Латвия.

 

 

 

Сега руската електроенергия, произведена от изкопаеми източници, но необлагана с квотите за емисии на въглероден диоксид, навлиза на естонския пазар чрез Литва, съобщава  “Актуальная камера“.
Цената на тази електроенергия е почти два пъти по-ниска от цената на електричеството, произведено от Eesti Energia от шисти. Причината за ценовата разлика са данъците, които трябва да бъдат платени в Естония.

Какво всъщност става?

„Що се отнася например до митническата защита, това е от компетентността на Европейския съюз и Европейската комисия, държавите от ЕС не могат да я установяват поотделно, но се договорихме с латвийците за налагане на тарифа за използване на инфраструктурата, вероятно през есента“, заяви заместник-началникът на енергийния отдел на Министерството на икономика Тимо Татар.

Подобна тарифа за електроенергията, внесена от Русия, се използва от много години от Финландия. Въвеждането на тарифата е планирано за есента, тъй като тогава атомната електроцентрала в Бел арус ще бъде готова.

Литва на свой ред прие закон, който прекратява търговията с електроенергия между Беларус и Литва след приключването на строителството на атомната електроцентрала. Засега балтийските страни не могат да се справят без руската електроенергийна система, затова сега електроенергията от Русия ще постъпва през Латвия.

„По същество тази тарифа се основава на разходите, които възникват при внос на руска електроенергия. Това няма да премахне нелоялната конкуренция, а поне частично ще я смекчи“, казва ръководителят на държавната компания Elering Таави Вескимяги.

Ръководителят на Eesti Energia от своя страна заяви, че няма да има подобрение от частичното облекчаване на ситуацията и че е необходимо руската страна да установи данъчна ставка, която да е равна на данъчната тежест, дължаща се на емисиите на CO2.

Източник: https://rus.err.ee/936844/jestonija-i-latvija-oblozhat-rossijskoe-jelektrichestvo-poshlinoj

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари