ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – наближава пускът на първия „Дракон”

02.05.2019

Започнаха дейностите по студена обкатка на оборудването на изграждащия се пети блок в АЕЦ „Fuqing“ – Китай.
Ако всичко върви по план, Fuqing-5 ще стане първият действащ енергоблок с света с китайски реактор HPR-1000, известен още като „Китайския дракон” или „Hualong One”.

 

 

На 27 април 2019 г. стартира студената обкатка на блока.
От корпорацията CNNC обясниха, че тази фаза започва с 50 денонощия изпреварване от графика за изграждане на блока.

По време на кзпитанията китайските специалисти постепенно ще увеличават налягането в първи контур – 2.7 МРа, 7.0 МРа, 10.0 МРа, 15.4 МРа, 16.5 МРа, 17.13 МРа и 22.3 МРа.
Изпитанията на първата стойност на налягането от изброените в серията успешно бяха завършени на 28 април сутринта.

За справка

В допълнение към „Fuqing-5″, в момента в Китай се изграждат още три блока с „Дракони“. На площадката „Fuqing“ се изгражда шести блок по същия проект, разработен от CNNC, както и пети блок. На площадката „Fangchenggang“ са изградени два блока с „Дракони“ от корпорацията CGN.

Освен това в Пакистан китайските експерти изграждат два енергийни блока в атомната електроцентрала „Karachi“, които в Китай също се отнасят към семейството на „Драконите”.

През лятото на 2019 г. в Китай може да започне изграждането на още два блока с „Драконите“.
За тях бяха избрани нови обекти – „Zhangzhou“ за HPR-1000 от CNNC и „Taipingling“ за HPR-1000 от CGN. Изграждането на тези двойки блокове ще започне през 2020 година.

„Дракон“ е китайски проект, разработен от китайски експерти, като се вземат предвид възможностите на китайската индустрия. От тази гледна точка той печели над проектите CAP, локализирани и модернизирани в Китай на базата на AP-1000 в Китай. На априлската конференция в Пекин ръководителят на компанията „China National Nuclear Power Co.“ Чен Хуа (Chen Hua) заяви направо: Ние предпочитаме „Hualong One“.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsy/z0602.htm

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари