ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Норвегия – Последният действащ ядрен реактор ще бъде изведен от експлоатация

30.04.2019

Съветът на директорите на Норвежкия институт за енергийни технологии (IFE) реши оконателно да спре работата на изследователския реактор JEEP-II в Kjeller.
Това е последният останал действащ ядрен реактор в страната.

 

По-рано тази година представителите на IFE заявиха, че за да продължи да функционира този реактор, е необходима дългосрочна работа за неговото модернизиране, което ще изисква значителен разход на средства.
Както следва да се разбира от съобщението, понастоящем тези разходи се признават за нецелесъобразни.

Реакторът JEEP-II е неразделна част от проекта NcNeutron, създаден за изследвания в областта на радиационното материалознание.

Проектът включва също Университета в Осло, Университета в Ставангер, Норвежкия университет за наука и технологии и независимата изследователска организация SINTEF.
JEEP-II беше използван и за разработване на реакторни технологии, които трябва да се използват при изграждането на европейски изследователски неутронен източник, който се строи в Швеция и трябва да бъде пуснат през 2023 година.

Реакторът JEEP-II беше спрян през декември 2018 г. за планов ремонт. Рестартирането му бе планирано на 7 февруари 2019 година. В края на януари обаче беше обявено, че във вътрешните конструкции на реактора е открита корозия и затова рестартирането е отложено. Понастоящем горивото и тежката вода са извадени от реактора.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/04/29/94391

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари