ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – Игналинска АЕЦ – Проблем с радиоактивния графит

28.04.2019

Докато работеха блоковете на единствената атомна електроцентрала в Прибалтика, използваният графит в конструкцията на реактора стана сам по себе си радиоактивен: в него се натрупа изотопът С-14.

 

Това модифициране има редица неприятни свойства. Първо, радиоактивните ефекти на С-14 бързо се разпространяват до всички живи същества, от микроорганизмите до хората. Второ, неговият период на полуразпадане е 5700 години.
Докато този облъчен реакторен графит остане на място, няма да се случи нищо ужасно – той е безопасен.
Въпреки това през 2014 г. литовското министерство на енергетиката прие „окончателния план за извеждане от експлоатация” (ОПСЭ-2014), без да го координира с литовската общественост или със съседните страни.

Планът на властите изисква графитната зидария на реакторите на Игналина да бъде демонтирана и погребана, т.е. изисква да се направи нещо, което никой не е правил.
Как да се справим с радиоактивния прах? Това е задача, която специалисти от десетина страни се борят да решат. Контурите на такава технология все още се напипват, а в Литва вече смятат, че проблемът може да бъде решен …Достатъчен е документ с печат и подписи.

Засега проблемът е отложен, а горещият картоф е прехвърлен на ЕС.
Според ОПСЭ-2014, разглобяването на графитната зидария на реакторите трябва да започне през 2025 година.
Според авторите на документа ЕС и неговият Евратом ще финансират дейностите. Остава да вярваме, че в общността на европейската енергийна индустрия ще намерят начин да спрат „гениалния“ план на литовските власти.

Още подробности на: https://www.rubaltic.ru/article/ekonomika-i-biznes/30082018-litovskiy-otvet-belaes-chem-grozit-okonchatelnaya-likvidatsiya-ignalinskoy-atomki-/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари