ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Решението за изграждане на атомна електроцентрала в Казахстан ще бъде взето, като се вземе предвид мнението на населението

28.04.2019

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви, че решението за евентуално изграждане на атомна електроцентрала (АЕЦ) в републиката ще бъде взето предвид мнението на населението.
Това съобщи в петък пресслужбата на държавния глава на официалната страница
в „Twitter”.

 

 

 

„Темата за изграждането на атомна електроцентрала предизвиква голям резонанс и дискусии в обществото. Този проблем е сложен. До 2030 г. Казахстан ще се сблъска с недостиг на електроенергия. Затова този проблем трябва да бъде решен сега“, каза Токаев.

Той отбеляза, че в същото време, без да се вземе предвид мнението на мнозинството от населението на страната, решението за изграждане на атомна електроцентрала няма да бъде взето.

„Това е изключително важен въпрос, засягащ интересите на целия народ, и неговото мнение ще бъде взето под внимание. Именно това ще бъде изходната ни позиция“, подчерта Токаев.

По-рано Министерството на енергетиката на Казахстан съобщи, че правителството на републиката проучва необходимостта от изграждане на атомна електроцентрала, но окончателното решение все още не е взето.
Към днешна дата се обмислят две площадки за изграждането: в района на гр. Курчатов, Източен Казахстан и село Улкен в района на Алма-Ата.

На 3 април руският президент Владимир Путин, по време на среща с казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев, предложи разширяване на енергийното сътрудничество между Москва и Нур-Султан и изграждане на атомна електроцентрала в Казахстан, използвайки руски технологии.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsy/z0584.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари