ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чернобилската атомна електроцентрала завърши изграждането на обекта „Укритие”

26.04.2019

Изграждането на съоръжението на обща стойност над 2,1 милиарда евро беше осъществено с подкрепата на десетки страни-донори, както и със средства от ЕБВР. Обектът „Укритие“ трябва да служи над 100 години.

 

На АЕЦ Чернобил завършиха изпитанията за приемане на новия безопасен контейнмънт. Това бе обявено от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

„Успешното приключване на 72-часовата пробна експлоатация на съоръжението в навечерието на 33-годишнината от инцидента през 1986 година бележи безопасно физическо завършване на изграждането на новото укритие, построено над разрушената сграда на четвърти блок на Чернобилската атомната електроцентрала „, се казва в съобщението.
Отбелязва се, че новият безопасен контейнмънт ще предотврати по-нататъшното изхвърляне на радиоактивни материали в околната среда и за дълъг период от време ще осигури безопасността на работата по демонтиране на старото укритие и разрушения енергоблок, както и отстраняването и извозването на РАО.

Проектът за строителство на обща стойност над 2,1 милиарда евро е реализиран на площадката на Чернобилската атомната електроцентрала, с подкрепата на повече от 45 страни-донори, както и със средства от ЕБВР, е най-големият пример за международно сътрудничество в областта на ядрената безопасност “, подчертаха от ЕБВР.

До сега ЕБВР е отделила в подкрепа на чернобилските проекти, включително и в изграждането на контейнмънта над 715 милиона евро собствени средства.

Източник: http://finance.bigmir.net/business/99606-Na-ChAES-zavershilos-stroitelstvo-obekta-Ykritie

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари