ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росенергоатом“: Плаващият енергоблок „Академик Ломоносов“ е готов за експлоатация – прессъобщение

25.04.2019

Комплексните изпитания на ядрената енергийна инсталация на пилотния плаващ атомен енергоблок „Академик Ломоносов“ приключиха. Основната задача на изпитанията бе да удостоверят достигането на технологичните параметри, заложени в проекта, и да потвърдят, че той е напълно готов за експлоатация.
Първи и втори реактор на „Академик Ломоносов“ бяха успешно въведени на 100% мощност на 31 март 2019 г. Проведените изпитания потвърдиха устойчивата работа на основното и спомагателното оборудване, както и на автоматичните системи за управление на технологичните процеси.

 

„Това е огромно постижение на голям екип от специалисти от „Росатом“. В съответствие с програмата, през последните месеци на плаващия енергоблок бяха проведени всички необходими проверки на системите и оборудването на ядрената инсталация при поетапно повишаване на мощността ѝ. Резултатите потвърдиха достигнатите технологични параметри, заложени в техническия проект“, заяви Андрей Петров, генерален директор на „Концерн „Росенергоатом“. Той допълни, че предстои получаване на лицения за експлоатация през юли 2019 г.

До края на настоящата година в град Певек (Чукотка) се планира приключване на дейностите по изграждане на бреговите и хидротехническите съоръжения за плаващата АЕЦ, както и инфраструктурата, която ще осигури подаването на електроенергия в мрежата на „Чукотенерго“. Дейностите вървят по график.

В периода на лятна навигация през 2019 г., плаващият енергоблок ще бъде изтеглен на буксир до пристанището на Певек, където ще замени Билибинската АЕЦ и Чаунската ТЕЦ, след изчерпване на ресурса им. Очаква се първите киловати електроенергия от плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“ да бъдат подадени в мрежата през декември тази година.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари