ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Въвеждането от Русия на ограничения върху доставките на въглища ще причини най-тежък удар на украинската въглищна енергетика – експертно мнение

22.04.2019

Ако Русия наложи ограничения върху доставките на въглища, тогава няма да има нищо, което да ги замени.
Това ще бъде много жесток удар за украинската въглищна енергетика.

 

 

 

Това коментира за GolosUA съпредседателят на Фондацията за енергийни стратегии Дмитрий Марунич.

Петролните продукти

„Що се отнася до вероятното въвеждане на ограничения върху доставките на петролни продукти за Украйна, пазарът няма да може да ги замени бързо и безболезнено с други доставки. Това определено ще доведе до значително увеличение на цените, вероятен дефицит и дестабилизация на ситуацията – преди всичко върху дизеловото гориво и втечнения газ ”, прогнозира Дмитрий Марунич.

С въглищата ситуацията е почти безизходна

Въпреки това, според него, ситуацията с въглища ще бъде по-тежка. Ако Русия наложи ограничения върху доставките на въглища, тогава няма да има нищо, което да ги замени.

„Това ще бъде логистично невъзможно за Украйна. Какви ще бъдат цените – аз едва ли мога да си представя, това ще бъде най-сериозният удар върху украинската въглищна енергетика.

Това означава, че у нас се внасят около 25% от въглищата, от които 70% или дори повече са от Русия”, казва Дмитрий Марунич.

Износът на горива за Украйна – на разрешителен режим

Русия наложи забрана за доставки на Украйна на руски петрол и петролни продукти. Това съобщи министър-председателят Дмитрий Медведев.
Той отбеляза още, че от 1 юни Москва ще доставя въглища, петрол и петролни продукти на Киев само със специални разрешителни.

„Съставя се списъкът на стоките, които от 1 юни на текущата година могат да се изнасят за Украйна само на базата на отделни разрешителни. В тази категория са включени продуктите от горивно-енергийния комплекс, включително въглища и нефт, както и петролните продукти”, отбеляза Медведев.

Източник: https://golos.ua/i/677975

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари