ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от “Atomexpo-2019” – Гама-ножове от Китай и Русия

21.04.2019

На 15 и 16 април в Главния медиен център на град Сочи се проведе XI международен форум ATOMEXPO-2019, глобално дискусионно събитие, инициирано от държавната корпорация „Росатом“.
Като част от
форума беше организирана изложба с участието на над 650 фирми от различни страни. Китайската корпорация CNNC също представи своята експозиция.

 

Руските и китайските ядрени учени обръщат голямо внимание на разработването на технически средства и методи за ядрената медицина.
На щанда на CNNC посетителите имаха възможност да получат информация за такъв модерен инструмент като гама-нож.

Гама ножовете се произвеждат от компанията „Пекин КИАЕ-НИИАР радиоизотоп с ограничена отговорност“. Както подсказва името му, това е съвместно руско-китайско начинание. От руска страна, тя включва NIIAR, а от китайската страна, Atom High Tech Corporation (HTA Co., Ltd).

Предназначение

Гама-ножът е незаменим инструмент за лечение на тумори на главата без операция. С негова помощ е наистина възможно да се осигури по-голяма скорост на обработка и добра ефективност. В автоматизиран работен процес, лечението на тумори на главата се извършва в една сесия, продължаваща около 30 минути.

С използването на гама-нож е възможно и лечение на тумори в тялото. В този случай на пациента може да бъдат назначени до 8-10 сеанса до 20 минути всеки.

Важно предимство на гама-ножа е комбинацията от висока активност на източника (кобалт-60) и концентрация на лъчите върху тумора.
За операция на главата точността на концентрацията е под 0,5 mm, а за хирургията на тялото – по-малко от 2,5 mm. Високата доза гарантира разрушаването на туморните клетки, докато здравата тъкан не се засяга.

Китайският опит

Общо в Китай има около 300 инсталации Co60 Gamma Knife и скоро те могат да станат още повече.

Както представителят на CNNC на форума „Atomexpo” Хуню Ийн (Hongyu Yin) обясни на кореспондентите на AtomInfo.Ru, в Китай, благодарение на правителствената политика, процедурата за издаване на разрешителни на лечебните заведения за работа с гама ножове е опростена.

„Това ще ни позволи да увеличим продажбите на установки тип „Гама-нож”, каза Хуню Йин, а в бъдеще такива инсталации могат да се превърнат в експортна стока.

В съвместното предприятие китайската страна отговаря за производството на гама ножове, а източниците (изотоп кобалт-60) се произвеждат в Димитровград. „Това е пример за ефективно сътрудничество между Китай и Русия,“ каза г-жа Hunyu Yin.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsy/z0542.htm

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари