ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай дава предимство на собствените разработки в развитието на ядрената енергетика

20.04.2019

Китай планира да заложи на развитието на собствения си ядрен реактор „Хуалонг 1“ (Hualong One), с който да замени чуждестранните проекти в своята ядрена програма, заявиха представители на правителството и индустрията.

 

Най-големият консуматор на енергия в света започва изграждане на атомни централи, базирани на реактори от Франция, САЩ, Русия и Канада. След години закъснение в строителството, чуждите реактори – американският AP1000 на „Уестингхаус“ и френският EPR на ЕDF, отстъпват все повече пред новите ядрени технологии по китайски дизайн.

Въпреки че на Китай му предстои да въведе в експлоатация първия си енергоблок с реактор „Хуалонг 1“, енергийни експерти в страната са убедени, че при него няма да има забавяния, както при конкурентните реакторни технологии и той по нищо не им отстъпва по отношение на безопасност и разходи.

Пекин иска да използва собствен реактор на площадката на новоизграждащата се АЕЦ „Джанджоу“, въпреки че първоначално идеята бе да заложи на AP1000.
Според Ли Нинг, ядрен учен и декан на Колежа по енергетика в Университета Сямън, процедурите за лицензиране в Китай също ще са предимство за местните технологии.

Амбициите на Китай за „Хуалонг 1“ се разпростират и извън страната. Първият чуждестранен проект, използващ реактора, е в процес на изграждане в Пакистан, а моделът е в ход и за проекти в Аржентина и Великобритания.

Подробности на: https://www.reuters.com/article/us-china-nuclearpower-hualong/china-goes-all-in-on-home-grown-tech-in-push-for-nuclear-dominance-idUSKCN1RT0C0

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари