ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Словакия – Трети блок на АЕЦ „Моховце“ се готви за физпуск

18.04.2019

“Горещите изпитанияна трети енергиен блок на АЕЦ “Моховце” в Словакия бяха успешно завършени (т.е. тестване на цялото оборудване на блока преди зареждане с ядрено гориво, но при температурни условия, които съответстват на реалната експлоатация на реактора).

 

 

 

Това съобщи на 16 април в прессъобщение компанията Slovenske Elektrarne (SE), която е оператор на двете АЕЦ, които работят в Словакия – Бохунице и Моховце, на които се експлоатират енергодлокове  ВВЕР-440/В213 по съветски проект.

Според компанията, степента на готовност на новия енергоблок е 98,8% – всичките строителни работи като цяло са завършени, остава само да се оформи разрешителната документация.

За справка

Строителството на АЕЦ “Мохвце” започна през 1982 г., първите два блока бяха пуснати в експлоатация съответно през 1998 и 1999 година.
Изграждането на втората фаза на тази атомна електроцентрала (блокове 3 и 4) започна през 1986 г., но след разпадането на Чехословакия в две различни държави и свързаните с него икономически проблеми, както и поради анти-ядрените нагласи след аварията в Чернобил, съществувала в обществото по онова време, строителството бе законсервирано през 1992 година.

Въпреки това през 2009 г. строителството на тези блокове беше възобновено. Но след инцидента във Фукушима през 2011 г. в строителството им отново беше спряно.
Това бе свързано с доработването на строящите се блокове съгласно новите изисквания за безопасност.

Очаква се, че след пускането в експлоатация на новите блокове, те ще произвеждат 7 милиарда kWh електроенергия годишно.
Това ще позволи на Словакия да възстанови загубената енергийна независимост, след като през 2007 година бяха затворени два блока (ВВЕР440/В230) от първата атомна централа на страната „Богунице”.

Изграждането на новите енергоблокове бе свъзано с конфликтна ситуация, когато австрийска антиядрена организация, наречена “Global2000”, съобщи за предполагаема “сеизмична опасност” на новите блокове.
В отговор, Slovenske Elektrarne поясни, че подобни твърдения се основават на анонимни източници на информация и поради тази причина не могат да се считат за достоверни.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/04/17/94100

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари