ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ и Hermith GmbH ще си партнират за развитието на производството на титан – обновена

17.04.2019

В рамките на XI Международен форум „Атомекспо 2019“, горивната компания на „Росатом“ -   ТВЕЛ и основният  европейски доставчик на титан Hermith GmbH (Германия) подписаха споразумение за сътрудничество в развитието на производството на титан и съвместно представяне на продукти както на европейските, така и на други перспективни пазари.

 

На церемонията по подписването присъстваха генералният директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов и генералният директор на Източния комитет на германската икономика Михаел Хармс.

 

Споразумението предвижда съвместно производство на висококачествени продукти от титанови сплави за високотехнологични производства – авиационна, автомобилна и медицинска промишленост.  Конкретните планове предвиждат да се създаде съвместно предприятие за производство на монтажни елементи за авиацията, специални проводници за адитивно производство (производството на метални детайли чрез наслояване, известно още като 3D принтиране), сонотроди, елементи за окачване на автомобили, както и импланти и протези за приложение в медицината и здравеопазването.

Основание за подписването на документа е успешният опит на страните в съвместните доставки на европейския пазар на титанови продукти, произведени от Чепецския механичен завод, който се намира в Република Удмуртия на територията на Руската федерация. Спорзумението ще позволи на компаниите да преминат към по-задълбочено партньорство в производството, да интегрират своите технологични компетенции и да създадат разпределителен титанов клъстер с участието на предприятия от Русия и Германия.

„Стратегията на горивната компания ТВЕЛ е насочена към увеличаване на приходите от неядрени предприятия до 2030 г., като през 2018 г. те възлизат на над 13 млрд. рубли. Една от най-обещаващите области е металургията и по-специално производството на титанови продукти. От 2010 г. приходите от производство на титанови сплави са се увеличили повече от 10 пъти, а през следващите години нарастването им трябва да продължи в пъти, надхвърляйки 3 милиарда рубли в хоризонта на 2020 година.

на снимката: Alexey Likhachev, Director General of Rosatom State Corporation, and Michael Harms, Director General of the Eastern Committee of German Economy are in the pictures standing by the Director General of our Bavarian company Aleksey Rasskazov and the President of JSC TVEL Natalia Nikipelova.
Благодаря на Полина Фишер – PR мениджър на немския производител на титан Hermith GmbH за снимката, която ми изпрати.

Очакваме сътрудничеството с компетентния европейски партньор Hermith GmbH да помогне на ТВЕЛ да разработи високотехнологични титанови продукти с максимална добавена стойност и да укрепи позициите ни на чуждестранните пазари“, каза Наталия Никипелова, президент на ТВЕЛ АД.

„Новото споразумение открива перспективи за създаването в Русия на авиационно – космически и адитивен клъстер, фокусиран върху пазарите на Западна Европа, САЩ и Канада ”, каза Алексей Рассказов, генерален директор на Hermith GmbH.

Сътрудничеството между ТВЕЛ АД и Hermith GmbH започва през 2016 г., когато е сключен договор за доставка на титанова продукция от Чепецския механичен завод, въведен в експлоатация със съдействието на немския партньор. От откриването на завода в производство са пуснати над 100 високотехнологични продукта, като общият обем на продажбите за европейския пазар надхвърля 70 тона. Основните купувачи в Западна Европа са Bombardier, Leonardo, Fucine Umbre, Thyssen Krupp, Vacucast, Permedica и други.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари