ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Москва – Форумът „АТОМЭКСПО-2012″ беше официално открит

05.06.2012

В Москва при огромен интерес вчера официално беше открит Международният форум „АТОМЭКСПО-2012″. На церемонията присъстваха Първият заместник на Председателя на Съвета на РФ Александр Торшин, директорът на Форума и директор на Института за безопасно развитие на атомната енергетика при РАН Леонид Большов, министърът на енергетиката на ЮАР Елизабет Дипуо Питерс, председателят на WANO Лоран Стрикер и председателят на съвета на директорите на Uranium One Ян Телфер.

Откривайки форума, Сергей Кириенко отбеляза, че площта на експозицията е увеличена двойно, а броят на участниците е достигнал до 1300 души.

“Ние се радваме да приветстваме не само нашите обичайни гости, участващи ежегодно, но и новите участници. Това е свидетелство за доверието, а доверието, надеждността са ключови фактори за развитието на ядрената енергетика, особено сега, година след събитията на АЕЦ “Фукушима”. През последната година в света в строя влязоха 10 реактора (от тях 3 по руски дизайн), започна строежът на 5 нови блока.  Обемът на поръчките за руският ядрен отрасъл не само, че не намалял, но се е удвоил. Ние много ценим това доверие, особено когато руските технологии предпочитат държави, които сега започват да развиват ядрената енергетика. Ние имаме подписани договори за изграждане на първите централи в Турция, Виетнам, Беларус, Бангладеш. Днес е подписано съглашение и с Нигерия. Всичко това се дългосрочни проекти, изискващи стратегическо дългосрочно партньорство, затова ние така ценим партньорските взаимоотношения, човешките контакти, и се радвам, че виждам тук много познати лица”, – каза той.

Александр Торшин приветства участниците от името на Председателя на Съвета на РФ В. Матвиенко. “Атомната енергетика, навярно, е най-динамичния отрасъл на руската промишленост. На нас, законодателите, просто ни е сложно да успяваме да следим развитието на ядрените технологии, изискванията за безопасност и затова голяма наша група е тук, на този форум”, – отбеляза той.

Лоран Стрикер в приветственото си слово се съсредоточи върху важността на осигуряването на безопасността на атомните електроцентрали. “Наш основен приоритет е безопасността. След аварията на АЕЦ “Фукушима” ние разработихме амбициозен план за действия, и е много важно, че всичките компании-оператори на АЕЦ изразиха привързаността си към него”, – подчерта той.


В първия ден от работата на Форума се проведе специално мероприятие на WANO на тема: “Атомната енергетика през погледите на операторите на АЕЦ”. Негов модератор беше президентът на WANO, първият заместник на генералния директор на ОАО „Концерн Росэнергоатом“, В.Г. Асмолов. В дискусията обстойно бяха обсъдени резултатите от стрес-тестовете и програмите с мероприятия, разработени на база на резултатите от анализирането на поуките от аварията в АЕЦ “Фукушима”.

Източник: Департамент коммуникаций Госкорпорации „Росатом“

и лични впечатления на AtomInfo.Bg

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари