ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядреният реактор VTR на САЩ може да излезе с до 40% по-скъпо

10.04.2019

Универсалният изпитателен реактор VTR, чрез който администрацията на американския президент Донълд Тръмп се опитва да вдъхне нов живот на ядрената енергетика на страната, може да струва с до 40% повече от първоначалните разчети на министерството на енергетиката.

 

VTR ще позволи на компаниите от САЩ да провеждат тестове за иновативни технологии и горива, без да се налага да търсят помощ от конкурентите в Русия и Китай, твърди министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери.

Предвиден да бъде построен до края на 2025 г., VTR ще бъде първият нов ядрен тестови реактор, построен в страната от десетилетия.

В документ на министерството на енергетиката от януари се посочва, че очакваните разходи за строителството и стартирането на реактора ще са в диапазона от 3,9 до 6 милиарда долара.
Горната граница обаче е с около 40% по-висока от прогнозата на експертите от Националната лаборатория на Айдахо, където се разработва реакторът.

Източник: https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-nuclearpower/u-s-test-nuclear-reactor-may-run-up-to-40-percent-over-cost-document-idUSKCN1RG2WT

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари