ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларус отвори за туристи забранената за пребиваване зона около АЕЦ „Чернобил”

08.04.2019

Забранената за пребиваване зона около ЧАЕЦ от страната на Беларус бе отворена за туристи, съобщава телевизия ОНТ .

 

Беларус отваря два маршрута. Екскурзии с водач ще се провеждат в групи от по пет души. Първоначално пешеходните преходи ще се организират два пъти месечно, а масовите екскурзии ще започнат след като маршрутите бъдат разработени.

Цената на екскурзията няма да надвиши 340 беларуски рубли (около $ 160). Като организирани групи, ще бъде възможно да се разгледат изселените села, но е забранено да се катерят по пожарните кули, откъдето могат да се види  атомната електроцентрала.
Организаторите изчислиха нивото на допустимата експозиция. Според заместник-директора на Държавния радиационно-екологичен резерв „Полезия“ Максим Кудин, дозата на радиация, която един турист получава от самолетен полет, е по-голяма, отколкото по време на престоя му в зоната за един ден.

В Украйна, такива обиколки се провеждат в продължение на много години. Туристите могат да посетят самата ЧАЕЦ, както и градовете Припят и Чернобил. През април 2018 г. Украйна отвори вътрешността на централата, по-специално БЩУ на трети енергиен блок.

Аварията в Чернобилската атомна електроцентрала настъпи на 26 април 1986 г. Повече от 100 хиляди души бяха евакуирани от 30-километровата зона. Някои райони на Русия и Беларус са били подложени на частично радиоактивно замърсяване.

Източник: https://www.kommersant.ru/doc/3937359#id1115862

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари