ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бразилия съобщи на международна конференция в Рио де Жанейро за възобновяване строителството на трети блок на АЕЦ „Ангра”

06.04.2019

На 3 април 2019 г. в Рио де Жанейро (Бразилия) бе открита международна конференция за популяризиране на ядрената енергетика (World Nuclear Spotlight Brazil conference).
На конференцията присъстваха представители на бразилските власти, международни организации и ядрени организации от други страни.

 

 

 

Основният доклад беше изнесен от генералния директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг, която говори за световните тенденции в развитието на ядрената енергетика.

Според нея през последната година количеството на произведената електроенергия в атомните електроцентрали по света се увеличава за шеста поредна година и достигна максимум през последните 25 години, а според наличните прогнози през 2019 г. този растеж ще продължи и ще бъде регистриран нов рекорд.

Като положителен пример за устойчивостта на ядрената генерация, Agnetha Rising посочи индийската атомна електроцентрала Tarapur, която понастоящем държи рекорда по продължителност на експлоатацията – нейните първи два енергоблока, както и атомната електроцентрала „Nine Mile Point” в САЩ и Betsnau в Швейцария, през тази година бележат 50-годишен юбилей на успешна експлоатация, което показва възможността за безопасна експлоатация на атомните електроцентрали за толкова дълги периоди.

Бразилия

Министърът на мините и енергетиката на Бразилия, Бенто Албукерке (Bento Albuquerque), който наскоро встъпи в длъжност, разказа за плановете за развитието на ядрената индустрия в Бразилия. Той припомни, че понастоящем в Бразилия функционира двублочната АЕЦ „Ангра“ (енергоблокове с мощност съответно 640 и 1350 MW, пуснати в експлоатация през 1982 и 2000 г.), генериращи 3% от общата електроенергия в страната.

През 1984 г. започна подготовката за изграждането на третия блок на тази атомна електроцентрала, но още през 1986 годинасс, след аварията в Чернобил, проектът беше замразен. През 2010 г. е направен опит за възобновяване на строителството на този блок, а дори и „първият бетон” е бил излят, но през 2015 г. проектът отново е спрян.

Според министъра новото бразилско правителство е взело принципно решение за възобновяване на строителството на този енергоблок с цел да влезе в експлоатация през 2026 година.
В същото време се планира привличане на чуждестранни инвестиции за изграждането му и обявява началото на консултации с ядрени компании от различни страни за разработване на най-атрактивния за тях бизнес модел на строителство.

Тази идея беше продължена от представители на бразилското правителство и търговски организации. По-специално, председателят на Бразилската асоциация за развитие на ядрените дейности (ABDAN) Селсо Куня (Celso Cunha) се изказа в подкрепа на намаляването на „хоризонтите на планиране“ в ядрената енергетика.
В момента енергийният сектор на страната се развива в съответствие със стратегическите 10-годишни и 50-годишни стратегии за развитие, докато за привличане на инвеститори е необходимо да се предлагат резултати за по-кратки срокове.

Руското участие

Руската страна на конференцията беше представена от заместник-генералния директор на държавната корпорация Росатом Кирил Комаров (също участващ в ръководството на Световната ядрена асоциация), който в речта си отбеляза, че страните с дългогодишен опит в експлоатацията на АЕЦ като Бразилия, трябва да бъдат в челните редици на разширяването на световния парк от атомни електроцентрали, за да се гарантира глобалната енергийна сигурност.

Източник: https://aftershock.news/?q=node%2F744458&full#.fca3f14f98c.livejournal

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари