ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нова фаза в изследването на елементарната частица „неутрино” предлагат учаните от „Курчатовския институт”

02.04.2019

Учените от руския Национален изследователски център „Курчатовски институт“, заедно с чуждестранните си партньори, предлагат да се проведе експеримент за пускане на лъч неутрино, създаден в ускорителния комплекс У-70 в град Протвино към детектора ORCA в Средиземно море.

Неутринният лъч ще пропътува рекордните за подобни опити 2600 км. Той ще премине през земните недра, докато не бъде уловен и изследван с детектор.
Резултатите от експеримента ще позволят на учените да научат повече за свойствата на неутриното и да отговорят на много въпроси за строежа на Вселената, в частност да обяснят защо обкръжаващата ни материя доминира над антиматерията.

Физиците от Курчатовския институт са разработили план за новия експеримент P2O (Protvino-to-ORCA), по време на който неутринен лъч с енергия около 5 гигавата ще пропътува през земните недра почти 2600 км, докато не бъде уловен и изследван от детектора ORCA, който се изгражда в Средиземно море на 40 км от крайбрежието на Тулон, Франция.

Подробности на: http://www.atominfo.ru/newsy/z0440.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари