ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – Нещо не е в ред с безопасността на Игналинската АЕЦ и още нещо

01.04.2019

Държавна инспекция по ядрена безопасност (VATESI) на Литва съобщи за откриването на нарушения на безопасността в АЕЦ „Игналина“. Състоянието се оценява като „критично“.

 

Според резултатите от проверката са открити неизправности в проверените помещения: открити са механично повредени и дефектни сапани, които трябва да бъдат отстранени от работната зона възможно най-скоро.

Също така експертите на Държавната инспекция по ядрена безопасност са установили, че отчетните документи на подемните съоръжения са грешно попълнени.
Всички неизправности трябва да бъдат отстранени преди 31 май 2019 година.

За справка

При присъединяването си към Европейския съюз Литва се задължи да затвори атомната електроцентрала в Игналина. В крайна сметка централата бе спряна в края на 2009 г., а работата по извеждане от експлоатация на АЕЦ трябва да продължи до 2038 година.

През ноември 2018 г. Европейският парламент потвърди, че в периода от 2021 до 2027 г. в съответствие с плана за извеждане от експлоатация на АЕЦ „Игналина“ 780 милиона евро ще бъдат заделени за завършване на извеждането и от експлоатация. Като цяло проектът ще изисква около 907 милиона евро.

Трябва да се отбележи, че през март 2019 г. администрацията на Игналинската АЕЦ обяви търг за изграждане на повърхностно хранилище за краткоживущи ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (РАО).

Според идеята, хранилището ще се състои от три стоманобетонни модула.
Обхватът на поръчката включва изграждането на инфраструктурата на хранилището и два модула. Третият модул ще бъде изграден, ако е необходимо по-късно.

Подробности на: https://baltnews.lt/vilnius_news/20190331/1018988712/Lithuania-Ignalinka-bezopasnost.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари