ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Специалисти от ДП РАО участваха в тристранен семинар за споделяне на опит в Словакия

23.03.2019

Експерти от Специализирано поделение „Извеждане от експлоатация 1-4 блок“ на ДП „Радиоактивни отпадъци” взеха участие в тристранен семинар за обмяна на опит с домакин JAVYS – отговорен оператор за извеждането от експлоатация, който беше проведен в АЕЦ „Ясловске Бохунице V1“, Словакия.
Събитието се състоя на 13‑14 март 2019 г.

 

 

 

Семинарът, организиран под егидата на Генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия (ЕК)  и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), е продължение на установената успешна практика за споделяне на технически и практически опит в областта на извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения между трите Програми за извеждане от експлоатация – Козлодуй, Бохунице и Игналина.

В хода на семинара от българска страна бяха представени три презентации.
Момчил Казаков – главен технолог на СП „ИЕ – 1-4 блок”, запозна присъстващите с цялостния напредък в извеждането от експлоатация;
Иван Петров – ръководител на отдел „Третиране и кондициониране на РАО” в Съоръжение за плазмено изгаряне (СПИ), говори на тема: „Въвеждане в експлоатация на СПИ“;
Борислав Илиев – началник на Цех за намаляване на размерите и дезактивация (ЦНРД) направи преглед на основните моменти в експлоатацията на ЦНРД.
Презентациите бяха посрещнати с голям интерес, последваха въпроси от техническо естество и кратка дискусия, като особено внимание предизвика уникалното СПИ.

 

В рамките на програмата на семинара специалистите от СП „ИЕ 1-4 блок“ имаха възможността да посетят Машинна зала и Реакторно отделение на АЕЦ „Ясловске Бохунице V1“, където се запознаха с реалния напредък на дейностите по извеждане от експлоатация на словашките си колеги.

При закриване на форума и в допълнение към заключителното слово на г-н Кийс Кетелаар – зам.-директор и ръководител на Международен фонд „Бохунице“ към ЕБВР, г‑н Робърт Кунде – ръководител на Програма „Козлодуй“ от Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК, изрази своята благодарност и отбеляза в своята финална реч изключителната полза от тези семинари за всички страни  участници в процеса, като подчерта, че следващият тристранен семинар по обмяна на опит предстои да бъде проведен в Козлодуй през 2020 г.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари