ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На Беларуската АЕЦ е монтиран транспортният шлюз на втори енергоблок

20.03.2019

Във втория енергиен блок на беларуската АЕЦ (генерален проектант и главен изпълнител е групата компании ASE) в проектно положение е монтиран транспортният шлюз с общо тегло над 230 тона.

„Инсталирането на шлюза в проектното положение ни позволява да пристъпим към следващия етап на оборудване на херметичната обвивка (черупка) на реакторната сграда на енергийния блок”, каза за значението на събитието Виталий Полянин, вицепрезидент на „АСЕ“, и директор на проекта за изграждане на беларуската АЕЦ.
„В следващите дни специалистите ще започнат да натягат системата за предварително натоварване на черупката, състояща се от специални метални въжета, които многократно подсилват якостта на вътрешната защитна обвивка.“

Транспортният шлюз е 14-метрова цилиндрична камера с диаметър над 9 метра, която херметически се затваря от двете страни. Вратите на шлюза се отварят последователно, осигурявайки херметичността на реакторното отделение.
По време на експлоатацията на енергийния блок транспортният шлюз е елемент от херметично затворено помещение (хермозона) и е предназначен за транспортиране на контейнери с отработено ядрено гориво, контейнери със свежо гориво, транспортно и технологично оборудване, необходимо за експлоатацията и поддръжката на реакторната установка (РУ) на енергоблока.

За справка

Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 MW се изгражда по руски проект от поколение 3+, който напълно отговаря на международните стандарти и препоръките за безопасност на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Подробности на: http://www.energyland.info/analitic-show-183847?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари