ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Премиерът Бойко Борисов: Спряхме АЕЦ „Белене” поради това, че държавата няма пари да я строи

05.06.2012

АЕЦ „Белене” я спряхме поради това, че държавата няма пари да я строи. Това каза пред журналисти в Бургас премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус”-Бургас.

„Нямаше цена, нямаше подписан и EPC-контракт и именно заради това пари от порядъка на 22-23 млрд. лева нямаше от къде да бъдат извадени и заради това спряхме проекта. И си създадохме вече в „Козлодуй” проектна компания за 7-ми блок, вървят процедурите”, каза Борисов.

„Няколко пъти вече с руската страна се говори, за да можем да приключим финансовите си отношения по този проект. Реакторът от „Белене” единият да си отиде в Козлодуй. Паралелно с това подготвяме на мястото на първи, втори, трети и четвърти реактор, които са спрени и в момента се извеждат от експлоатация, следваща площадка за осми реактор, когато станем готови”, посочи още премиерът.

Търсен е инвеститор за АЕЦ „Белене” три години заедно с Владимир Путин, Никола Саркози, но на такава цена никой не е искал да я вземе. „Не можахме да намерим поради неяснотата на цената. Един МОЛ струва 28 милиона, а сметнете какво е 22 млрд. лева, просто е непосилно”, обясни той.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1659424

Tags: ,

One Response to Премиерът Бойко Борисов: Спряхме АЕЦ „Белене” поради това, че държавата няма пари да я строи

  1. Росен on 05.06.2012 at 0:52

    Много интересно, за АЕЦ Белене няма, а за 7-ми блок в Козлодуй има.

    Не говоря за електропреносната мрежа, тя да е максимум 1 млрд. лева.
    Остават 21 млрд., което в евро дава 10,57 млрд., разделено на две за двата реактора – 5,289 млрд. евро, на блок. Хм, излиза доста скъпо. По данни взети от интернет, на руснаците да строят АЕЦ Нововоронеж 2, им излиза 3,8 млрд. евро (дори и за един енерглоблок да е, пак е значително по-евтино). В Индия руснаците строят за 3,3 млрд. долара два блока, в Китай същата работа.
    Ако Бойко иска да докаже правотата си, то нека разсекрети всички досегашни договорености по проекта АЕЦ Белене, да видим кой какво е искал, какво е договарял и дали руснаците ни извиват ръцете. Не е лошо да се вземе предвид, че сме страна в ЕС, и при нас може изискванията да са по-сериозни, но пък руснаците нямат друга площадка в ЕС, и точно Белене, щеше да им е нещо като „визитна картичка“.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари