ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом е готов да изгради АЕЦ в България, при условие че ще бъде гарантирана рентабилността на проекта

19.03.2019

Росатом е готов да разгледа възможността за участие в изграждането на АЕЦ в България в рамките на международното сътрудничество, но при условия, които да гарантират рентабилността на проекта, каза пред журналистите ръководителят на държавната корпорация Алексей Лихачев в кулоарите на финала на конкурса за ръководители „Лидерите на Русия”.

 

„Готови сме да разгледаме нашето участие, като вземем предвид международното сътрудничество, именно ако са изпълнени определени условия, които гарантират рентабилността на този проект за нас“, каза той.

Лихачов отбеляза, че успешното изпълнение на проекта е невъзможно без участието на Росатом, но държавната корпорация има разбиране, че проектът трябва да бъде реализиран в рамките на международна кооперация.

„Вярваме, че успешното изпълнение на този проект без участието на „Росатом“е невъзможно. Второ – разбираме, че този проект може да бъде реализиран в рамките на международното сътрудничество както по отношение на доставките, така и по отношение на по-нататъшните продажби на електроенергия в региона, не само в България. „- добави Лихачев.

За справка

АЕЦ „Белене” е незавършена атомна електроцентрала, разположена на брега на река Дунав в северна България близо до границата с Румъния. Централата е предназначена да замени изведените от експлоатация мощности на АЕЦ Козлодуй.
Изграждането на централата е спряно през 1990 година поради трудности с финансирането и протести на населението.

През 2005 г. бе обявен търг за изграждане на АЕЦ „Белене“, победител от които стана „Атомстройекспорт“ АД. В момента строителството на централата отново е замразено.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/03/18/93336

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари