ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белгийските АЕЦ се връщат към стабилен режим на експлоатация

07.03.2019

Коефициентът на използване на инсталираните мощности (КИИМ) на две АЕЦ в Белгия тази година ще се увеличи до 78% вместо 52% миналата година.
Очаква се през 2020 година този показател да се увеличи до 79%, а през 2021 година – до 93%.

 

АЕЦ „Тианж“

Тази прогноза отчита планираните спирания на първи и втори блок на АЕЦ “Дул” и първи блок на АЕЦ “Тианж”.

Двете белгийски АЕЦ – Дул и Тианж, управлявани от Electrabel, оперират със седем енергоблока със сумарна мощност от 5,9 GW, които доставят електроенергия не само на самата Белгия, но и на Холандия и Люксембург.
Непланираните изключвания на редица енергоблокове през миналата година доведоха до загуби от 200 милиона евро.

През януари белгийският регулаторен орган, Федералната агенция за ядрен контрол, одобри рестартирането на втория блок на АЕЦ Дул след приключване на ремонта на корозиралия тръбопровод в охладителната система на централата.
Ремонтът на аналогичния тръбопровод на първи енергоблок на същата централа продължава.

Кратка ретроспекция

През април 2018 г. са открити течове в тръбопроводите на първи и втори блок на АЕЦ “Дул”, след което блоковете бяха спрени, за да изяснят причините.
Анализът показа, че причината за течовете  е стареенето на метала на тръбопроводите.

На свой ред през септември 2018 г. на втората АЕЦ – Тианж – операторът Electrabel удължи престоя на втори и трети енергоблок, които преди това бяха изключени за планово техническо обслужване. Причината бе в обявеното „остаряване“ на конструктивните материали, но вече в неядрената част на тези блокове.
Премахването на тези проблеми също ще отнеме допълнително време и рестартирането на втория блок ще се проведе на 1 юни 2019 година, а не на 31 октомври 2018 г., както се предполагаше по-рано.
Третият енергоблок на АЕЦ „Тианж” обаче беше пуснат, макар и със закъснение, но по-рано от крайния срок – през януари 2019 г. (по-рано датата на рестартиране беше изместена от 30 септември 2018 г. на 2 март тази година).

По този начин, както се очаква, в близко бъдеще работата на белгийските атомни електроцентрали ще бъде възстановена в нормален режим след отстраняване на всички проблеми.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/03/04/93001

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари