ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Армения – Няма да закриваме Мецаморската АЕЦ преди да са създадени заместващи мощности

07.03.2019

На този етап Армения планира да модернизира атомната електроцентрала в Мецамор и да увеличи безопасността и, така че да може да работи, докато станат налични алтернативни източници на енергия. Това заяви в интервю за Euractiv премиерът на Армения Никъл Пашинян.

„Атомната централа е в основата на нашата енергийна сигурност. Затова не можем да я затворим без подходяща подмяна, която би могла да осигури същото ниво на енергийна сигурност ”, отбеляза той.

Пашинян припомни, че в споразумението между Армения и ЕС има специална разпоредба, свързана с ядрената енергетика на Армения. Тази разпоредба всъщност предполага, че като предварително условие за закриването и безопасното извеждане от експлоатация на АЕЦ Мецамор, е необходимо да се вземе предвид необходимостта от замяна с нови възможности за гарантиране на енергийната сигурност на Армения и условията за устойчиво развитие.

Основни задачи на проекта за удължаване на експлоатацията на Втори енергоблок на Мецаморската АЕЦ са възстановяване на ресурса ѝ и удължаване на срока на експлоатация до 10 години, повишаване на нивото на безопасност и нейната ефективност. За тези цели руското правителство предоставя на Армения държавен експортен кредит на стойност 270 милиона долара и грант в размер на 30 милиона долара.

Източник: https://news.am/rus/news/499537.html

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари