ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ оцени първоначалните инвестиции в АЕЦ „Белене“ на 1,5 милиарда евро

05.03.2019

„Росатом“ оценява на 1,5 милиарда евро необходимата първоначална инвестиция в изграждането на АЕЦ „Белене“ в България, но необходимата сума е „многократно по-голяма“ за завършване на обекта.
Това съобщи на журналистите ръководителят на „Росатом“ Алексей Лихачов.

„Изчисляваме първоначалната вноска в размер на 1,5 милиарда евро, но е очевидно, че сумата, която ще е необходима за завършване на този обект, ще бъде многократно по-голяма.
Затова същността на бъдещите преговори е в условията, при които може да се набира финансиране за проекта“, обясни той.

Лихачов също обяви готовността на българската страна през следващата седмица да публикува условията на търга, който ще се състои от два етапа.

„И на втория етап от компаниите, които са подали заявления, те ще се опитат да съберат определен биопроект с няколко акционери, участващи в проекта“, добави Лихачев.

Ръководителят на „Росатом“ също отбеляза, че не си представя завършването на АЕЦ Белене без сериозното участие на „Росатом“.
„Според мен това е или невъзможно, или ще отнеме много време и ще изисква огромно количество пари“, каза Лихачов.

В материалите на пресслужбата на правителството на Руската федерация във връзка с официалното посещение на премиера Дмитрий Медведев в България се съобщава, че строителството на АЕЦ „Белене” в България може да започне през 2020-2021 година.
В същото време потенциалните инвеститори трябва да са готови да се присъединят към проекта при условията на българската страна – без предоставяне на държавни гаранции и сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията.

Източник: ТАСС

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари