ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕК вижда стабилна роля на ядрената енергетика в енергийния микс до 2050 година

26.02.2019

Европейската комисия очаква „стабилен дял на ядрената енергетика“ в европейския енергиен микс до 2050 г., в който преобладаващо място ще заемат възобновяемите енергийни източници, заяви комисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

 

По време на конференция, организирана от Постоянното представителство на Румъния в Брюксел, комисар Канете съобщи, че до 2050 г. около 80% от електроенергията на съюза трябва да се генерира от възобновяеми енергийни източници, а останалите – от ядрената енергетика.

Основното предимство на предложения енергиен микс е постигане на въглероден неутралитет, сигурност на енергийните доставки и намаляване зависимостта на ЕС от енергиен внос, допълни Канете.

През ноември 2018 г., ЕК публикува стратегия за климатично неутрална Европа до 2050 г., с която призовава ЕС да достигне нулеви парникови емисии до средата на века.
Стратегията разпознава ядрената енергетика като един от източниците на безвъглеродна енергия в енергийния микс на ЕС, но предупреждава, че бъдещето и в голяма степен ще зависи както от технологичното развитие, така и от регулаторната рамка в сферата.

Подробности на: https://www.nucnet.org/all-the-news/2019/02/21/ec-sees-role-for-stable-nuclear-in-2050-electricity-mix-commissioner-tells-conference

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари