ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Космическа технология осигури на евтин слънчев панел ефективност от 29%

26.02.2019

От началото на века средната производителност на слънчевите панели се е увеличила само с 3,5%, очевидно достигайки определено плато. За да се подобри драстично тази цифра, тримата основатели на стартапа Insolight, Матю Акерман (Mathieu Ackermann), Лоран Кулот (Laurent Coulot) и Флориан Герлич (Florian Gerlich) – използваха нестандартен подход.

 

 

Вместо евтини слънчеви клетки, често използвани в фотоволтаични панели за жилищни сгради, те взеха висококачествени и скъпи устройства, инсталирани в космическите апарати.

Стъкленото защитно покритие под формата на масив от оптични лещи, всеки от които концентрира около 100 пъти по-интензивна слънчева светлина в малка зона, където се намира слънчевата клетка, намалява общите разходи на панела до приемливо ниво. Двигателят, разработен от изобретателите, компенсира движението на слънцето, измествайки елементите хоризонтално на няколко милиметра през деня. За функционирането на такава схема е достатъчно фотоволтаичните клетки да заемат само 0,5% от цялата повърхност на панела.

Външно, този ултра-тънък панел е почти неразличим от конвенционалните слънчеви панели, монтирани на покривите на къщите. Всъщност е напълно възможно той да се вгради в традиционните панели, за да се повиши тяхната ефективност.

При лабораторните тестове тази система на Insolight преди две години демонстрира рекордна ефективност на преобразуване на слънчевата енергия – 36%. Оттогава авторите са адаптирали технологията си за масово производство, в резултат на което производителността е спаднала до 29%.
Този резултат е потвърден от независими тестове в Института за слънчева енергия на Техническия университет в Мадрид (Испания), който все още далеч надхвърля процента на конверсия за стандартните търговски плотове, който е 17-19%.

Досега новата система е работила в реални условия (на покрива на къща) една година. „Нашите панели бяха обединени в мрежа и непрекъснато наблюдавани. Те функционираха без проблеми в горещо време, в дъжд и мраз”, каза Акерман.

Insolight очаква да изнесе първите продукти на пазара през 2022 г. Комплексните оценки, като се вземат предвид разходите, ефективността и експлоатационния живот, показват, че използването на тази технология ще даде възможност да се спестят до 30% от разходите за електроенергия в слънчевите региони.

Подробности с видео на: https://ko.com.ua/kosmicheskie_tehnologii_obespechili_nedorogoj_solnechnoj_paneli_jeffektivnost_29_127858

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари