ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Предстоящият старт на БелАЕЦ изисква активно развитие на пазарите за износ на електроенергия – Ляшенко

26.02.2019

Вицепремиерът Игор Ляшенко, във връзка с предстоящото въвеждане в експлоатация на Беларуската АЕЦ, насочва Министерството на енергетиката на Беларус към активно проучване на пазарите за износ на електроенергия, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

„С въвеждането в експлоатация на атомната електроцентрала се увеличава експортният потенциал на нашата електроенергия. Тук е важно Беларус да създаде общ електроенергиен пазар на Евразийския икономически съюз, както и да работи на други пазари, и за възможността да се запазят и модернизират трансграничните връзки със съседите“, каза И. Ляшенко на заседание на управителния съвет на Министерството на енергетиката в петък в Минск.

„Тази работа не е нова, но моля министърът лично да контролира тези райони, трябва да имате най-близки контакти с колеги от съседните страни”, посочи вицепремиерът.

Той отбеляза, че правителството, заедно с Министерството на енергетиката, работи за интегриране на АЕЦ в икономиката на страната, за което е подготвена необходимата правна рамка, приет е указ за някои мерки за подобряване на надеждността на беларуската енергийна система.

Ляшенко припомни, че от 2018 година Беларус напълно е спрял вноса на електроенергия – той е заменен с електроенергия произведена от собствените енергийни източници и, както бе посочено, с по-малко разходи. Основният показател за работа е намаляването на тарифите за реалния сектор на икономиката, каза вицепремиерът.

За справка

Беларус изгражда атомна електроцентрала в близост до град Островец в района на Гродно по руския проект „ВВЭР-1200″. Тя ще се състои от два енергоблока по 1200 MW всеки.
Пускането в експлоатация на първия енергиен блок в паралел с електроенергийната система е планирано за 2019 г., а на втория – за 2020 г.
„Атомстройекспорт“ (структурата на „Росатом“) е главният изпълнител на строителството на АЕЦ.

Източник: http://news.21.by/other-news/2019/02/23/1733186.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари