ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Колко ще струва на Беларус решаването на проблема с отработеното ядрено гориво?

25.02.2019

В Беларус строителството на АЕЦ излиза на финалната права.
Нейната експлоатация изисква също така създаването на инфраструктура за приемане на материали и вещества, съдържащи радионуклиди, които не подлежат на по-нататъшна употреба, в резултат на преработката на касетите с ОЯГ
Обсъждането съдбата на отработеното ядрено гориво вече предизвиква разгорещени дебати.

 

Еколозите отбелязват, че инфраструктурата за дългосрочно управление на ОЯГ струва, например, за скандинавските страни 6-9 милиарда евро. За Беларус, прогнозираните общи разходи за който и да е от трите варианта със съществуващите технологии, експертите оценяват от 2,5 до 3,5 милиарда долара за целия период на експлоатация на АЕЦ – до 100 години, пише TUT.BY.

Кои са трите варианта за управление на ОЯГ от Беларуската АЕЦ?

- изпращане на касети с отработено гориво за преработка в Русия, като се отчита дългосрочното съхраняване на отработено гориво в Русия и последващото връщане на високоактивни радиоактивни отпадъци и тяхното погребване в Беларус;
- изпращане на отработени горивни касети за преработка в Русия, като се отчита дългосрочното „сухо“ съхранение на отработено гориво в Беларус, последвано от връщане и обезвреждане на отпадъците в Беларус;
- дългосрочно съхранение на отработените горивни касети с последващото им погребване в Беларус в дълбока геоложка формация.

Разликата между първите две опции, обясняват експертите, е в момента, в който касетите ОЯГ се изпращат за преработка в Русия.
Според първия вариант, след отстояване в приреакторния басейн в продължение на 10 години, те се изпращат за преработване на партиди, считано от 2030 година.
Според втората версия касетите с ОЯГ ще отидат в Русия след дълго, до 50 години, съхраняване в Беларус на специално създадена площадка за сухо съхранение в контейнери.

Предпочитаният вариант

Засега по данни на експертите, според резултатите от публичните обсъждания, първият вариант се разглежда като приоритетен – извозване на отпадъци в Русия за преработка и последващо погребване в Беларус в приповърхностни хранилища.

След преработка Русия ще връща на Беларус високоактивни отпадъци, включени в стъклоподобна матрица, съдържаща радионуклиди от цезиево-стронциевата фракция, с изключение на дългоживеещите радионуклиди.
Отсъствието на дългоживеещи радионуклиди във връщаните високоактивни радиоактивни отпадъци ще им позволи да бъдат погребани в заровени близо до повърхността съоръжения, не в дълбоки геоложки образувания. Поради това се постига основният икономически ефект, твърдят експерти.

Нужно е специално междуправителствено споразумение

За реализиране на приоритетния вариант за третиране на отработено ядрено гориво от Беларуската АЕЦ в съответствие със Споразумението между правителствата на двете страни за сътрудничество при изграждането на беларуската АЕЦ от 15 март 2011 година е планирано сключване на отделно междуправителствено споразумение за сътрудничество по управлението на отработеното ядрено гориво от Беларуската АЕЦ.

За справка

Белоруската АЕЦ се строи със заем от Русия, за изграждането й е избран проект АЕЦ-2006 – типов руски проект на атомна електроцентрала от ново поколение, използваща водно-воден енергиен реактор тип ВВЭР-1200.
Изграждат се два блока с обща мощност от около 2400 MW. Първият блок ще бъде пуснат в експлоатация в края на 2019 година, а вторият – през юли 2020 година.

Кредитът в размер до 10 милиарда долара за финансиране на 90% от разходите за изграждане на два блока на АЕЦ ще бъде използван от беларуската страна от 2011 до 2020 година.

Източник: http://news.21.by/other-news/2019/02/24/1733621.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари