ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Украйна „слънчевият” бум се разраства: открит е първият голям завод за производство на фотоволтаични панели

20.02.2019

В началото на февруари 2019 година във Виница, групата от компании KNESS откри първия в Украйна голям завод за производство на слънчеви панели. В предприятие със 120 работни места са инвестирани 5 милиона евро.
На първия етап ще се произвеждат панели с мощност 200 MW годишно, а след завършване на втората фаза на проекта – 400 MW годишно.

 

В Украйна нараства търсенето на „чиста“ електроенергия – все повече частни собственици на жилища инсталират слънчеви електроцентрали на техните парцели. Ако през 2014 г. в страната имаше само 20 такива стопанства, то към края на 2018 г. те вече са били 7500, а 4500 от тях са създадени само през 2018 година.

„Благодарение на собствената си слънчева електроцентрала (СЕЦ), семейството може самостоятелно да задоволи нуждите си от електроенергия, спестява от бюджета си и освен това може да печели пари, като реализира излишната енергия в обществената мрежа”, каза Сергей Савчук, ръководител на „Държавна енергийна ефективност”.

Друг фактор, който значително е повлиял на популярността на слънчевите панели в Украйна, е поевтиняването на технологиите по света и съответно на крайните продукти.

Лидери в използването на слънчева енергия са регионите Киев, Днепропетровск и Тернопол.

Предвид продължаващия растеж на търсенето на слънчеви панели се очаква през 2019 година още няколко хиляди украински семейства да преминат към използване на „зелена” електроенергия.

Източник: https://superdom.ua/news/2581-v-ukraine-narastaet-solnechnyy-bum-otkryt-pervyy-krupnyy-zavod-po-proizvodstvu-paneley

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари