ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай ще построи няколко орбитални слънчеви електроцентрали през следващите шест години

19.02.2019

Китай възнамерява да построи слънчева електроцентрала на орбита на Земята в близко бъдеще. Изграждането на експерименталното съоръжение вече е започнало.
А до 2050 година той иска да построи орбитална станция от гигаватен клас.

 

В периода между 2021 и 2025 г. ще бъдат пуснати в експлоатация няколко малки и средни електроцентрали, включително тези, които служат като изпитвателни станции за технологична оценка.
Но още през 2030 г. Китай ще започне изграждането на мегаватна орбитална слънчева електроцентрала, а до 2050 година трябва да изгради слънчев парк от гигаватен клас.

Технически особености

Такива централи ще бъдат разположени в геостационарна орбита на височина от около 36 000 км.
Липсата на атмосфера и местоположението на централата ще й позволят, първо, да генерира енергия без прекъсване, и второ, да го прави с по-голяма ефективност от колкото на повърхността на Земята.

Предаване електроенергията до Земята

Що се отнася до прехвърлянето на енергия към Земята – предполага се, че това ще стане или чрез лазери, или чрез микровълново лъчение.
За съжаление, източникът не предоставя изчисления, затова КПД на системата като цяло, включително всички етапи, е неизвестна. Но каквато и да е, като се има предвид цената на космическите полети, разбира се, изобщо не става въпрос за икономика.

 

Един от проблемите е масата на електроцентралата. Учените твърдят, че инсталацията ще тежи около 1000 тона, без да уточняват за коя от тези инсталации става дума.
Сега учените проучват възможността за изграждане на централата директно в орбита с помощта на 3D печат и сглобяване с използване на роботи.

Източник: https://www.ixbt.com/news/2019/02/18/kitaj-v-blizhajshie-shest-let-razmestit-na-orbite-neskolko-solnechnyh-jelektrostancij.html

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари