ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швейцарският атомен форум е за продължаване развитието на ядрената енергетика

17.02.2019

Президентът на швейцарския Атомен форум Ханс-Улрих Биглер (President of the Swiss Atomic Forum Hans-Ulrich Bigler) призова в средносрочна перспектива страната му да се върне към ядрената енергетика, защото използването ѝ помага за намаляване емисиите на CO2, което е необходимо за постигане на целите, свързани с борбата с промяната на климата.

Представителите на т.нар „Ледникова инициатива“ в Швейцария искат до 2050 г. страната напълно да се откаже от използване на всякакъв вид изкопаеми горива.
Според Биглер, те могат да бъдат заменени само от ядрената енергетика. Експертът е уверен, че новите реактори, които осигуряват безопасност и позволяват да се решат проблемите с утилизиране на отпадъците, ще позволят да се върне интересът на инвеститорите към ядрените технологии.
Основен аргумент на Биглер е международното развитие на ядрените инициативи – много учени призовават към увеличаване на инвестициите в атомната енергетика. Например, основателят на Microsoft Бил Гейтс се застъпва за разработването на нови ядрени реактори и инвестира в тези технологии.

Източник: Sonntagszeitung

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари