ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва завъртя „изтърканата плоча” относно Беларуската АЕЦ и в Женева – представители на ЕС и пригласяха

16.02.2019

Наскоро, както обикновено, под натиска на Литва, „ЕСПО” осъди Беларус за избора на площадката за АЕЦ.

 

 

 

Този път обвиненията бяха направени в Женева на форума на Конвенцията „Еспо”, която „предварително е била подготвена и разпалена“ от Литва. В резултат на това страните по Конвенцията „Еспо” счетоха, че Беларус я е нарушила, без да обоснове (по мнението на Конвенцията) окончателното решение за избор на Островец като площадка за изграждане на атомна електроцентрала.

Литва го нарече „историческо решение”, а министерството на външните работи на Беларус е „дълбоко разочаровано“. Неслучайно външното министерство вярва, че това решение е взето единствено по инициатива на делегацията на Европейския съюз в полза на Литва, а резултатът от самото гласуване е предопределен.

Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст (Конвенцията „Еспо”) влезе в сила на 10 септември 1997 година. Поддръжниците се ангажираха да оценяват въздействието върху околната среда в ранните етапи на планирането на проекта, да уведомяват и да се консултират взаимно по всички големи проекти, които могат значително да засегнат околната среда извън техните граници.

Подробности за развитието през годините на дейностите за ОВОС на централата в съответствие на изискванията на „ЕСПО” можете да прочетете на: http://news.21.by/politics/2019/02/14/1726940.html

Още подробности на: https://naviny.by/article/20190207/1549544833-belarus-priznali-narushayushchey-konvenciyu-espo-pri-stroitelstve-aes

Tags: , ,

One Response to Литва завъртя „изтърканата плоча” относно Беларуската АЕЦ и в Женева – представители на ЕС и пригласяха

 1. Петър Пенчев on 16.02.2019 at 22:50

  А в същото време по същата Конвенция от ЕСПОО, едностранно информираната, разбира се от АЕЦ „Козлодуй“, Уважаема Комисия към ООН, премълчава едно решаващо събитие, като това че ОВОС на Седми блок бе ЦЯЛОСТНО отхвърлен от първа инстанция на Върховния административен съд.

  https://www.npp-nb.bg/

  https://www.npp-nb.bg/index.php/2-uncategorised
  /116-2019-02-12-07-26-04

  Не се впечатлявам от плюенето в прессъобщението по „група НПО“ обжалващи Решението по ОВОС на МОСВ за Нова ядрена Мощност в АЕЦ „Козлодуй“ и спиращи развитието на региона и страната’.

  Защото радиоактивността се разбира вече и от грамотните младит хора на България, неискащи да учат и работят за АЕЦ.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари