ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Преходът към чиста енергийна екосистема без ядрената енергетика е невъзможен

14.02.2019

Бившият министър на енергетиката на САЩ Ърнест Мониц представи в сенатската комисия по енергетика и природни ресурси доклад за „преход към чиста енергийна екосистема“, подготвен от консултантската група „IHS Markit“ и неправителствената организация „Energy Futures Initiative“.

 

Според документа перспективните ядрени реактори са сред „решаващите“ технологии, които имат много висок потенциал за преминаването на САЩ към „чиста енергийна екосистема“.

В същото време, една от най-обсъжданите теми в САЩ е резолюцията „Зелен нов курс“ (Green New Deal), внесена в Камерата на представителите и в Сената.
Документът предвижда задоволяване на 100% от търсенето на електроенергия чрез чисти, възобновяеми и безвъглеродни източници, премахване на замърсяването и парниковите емисии от производството и индустрията, преразглеждане на транспорта.

В коментар на резолюцията, президентът на Института за атомна енергия на САЩ Мария Корсник напомни, че ядрената енергетика осигурява 20% от електроенергията в САЩ и над 50% от безвъглеродно производство – повече от всички други източници за производство на безвъглеродна енергия взети заедно.
Затова достигането на напълно чиста електроенергия е невъзможно без използването на ядрената енергия.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Clean-energy-ecosystem-proposed-for-USA

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари