ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Намерен е прост начин за превръщане на пластмасовите отпадъци в гориво

11.02.2019

Най-глобалният и един от най-ужасните проблеми, пред които е изправена Земята сега, е изобилието от пластмасови отпадъци. Според изчисленията на природозащитниците понастоящем има около 5 милиарда тона пластмаса в сметищата и океаните, като отделят токсични химикали и замърсяват местообитанията на животни и хора.

 

 

 

Учените търсят начин за премахване на този проблем: някой създава екологични материали, а някой измисля технология, която превръща отпадъците в гориво.
Наскоро група от химици от университета Пърдю споделиха своята нова разработка.

Те са разработили процес, който може да превърне пластмасовите отпадъци в вещество, подобно на бензин и дизел. Суровината за неговото създаване е полипропиленът, който се съдържа в пластмасовите играчки, медицински изделия и опаковки за храни.
Идеята на изследователите е да изгорят пропиленовите полимери и да ги разтворят във водата между течно и газообразно състояние.

Трябва да се отбележи, че процесът трябва да се извършва при температура от 380 до 500 градуса по Целзий и налягане от 2300 пъти по-високо от това на морското равнище.
Преобразуването се извършва за един час – след това изследователите получават гориво с такава чистота, че да може да се използва от автомобили и друга техника.

 

Според водещия изследовател Линда Уанг полипропиленът представлява около една четвърт от 5-те милиарда тона пластмасови отпадъци в света. Тяхната технология може да превърне 90% от полипропилена в полезно гориво.
Когато точно технологията ще бъде приложена в голям мащаб е неизвестно, но разработчиците се надяват на голям интерес от страна на рециклиращата индустрия.

Източник: https://hi-news.ru/technology/najden-prostoj-sposob-prevrashhat-plastikovye-otxody-v-toplivo.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари