ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ленинградска АЕЦ-2 – На строителната площадка на втори енергоблок започна монтажът на главната помпена станция

11.02.2019

На втори енергоблок ВВЭР-1200 на Ленинградска АЕЦ е пуснат в експлоатация мостовият кран на помпената станция с товароподемност 32/5 тона. В близко бъдеще специалистите ще настроят електрическото оборудване, ще проверят надеждността на работата на всички системи.

„Ще извършим изпитания, ще проверим качеството на пуско-наладката и ще въведем крана в експлоатация през пролетта. Това е много важно да се направи навреме, защото кранът е необходим за монтирането на четирите помпи с мощност по 4 MW – най-важното оборудване на помпената станция.
По време на експлоатацията на енергийния блок те помпат вода в турбинния остров, за да охладят кондензаторите и в станцията за водо-подготовка за производство на химически обезсолена вода за целия цикъл на АЕЦ”, каза Андрей Кузнецов, заместник-началник на цеха за централизиран ремонт на ЛАЕЦ-2.

Надеждната пуско-наладка трябва да даде живот на крана за най-малко 60 години – това е експлоатационният живот на цялото основно оборудване на новите блокове с ВВЭР-1200.

За справка

Ленинградската АЕЦ – клон на концерн „Росенергоатом” АД е разположена в град Сосновый Бор, на 40 км западно от Санкт Петербург, на брега на Финландския залив.
ЛАЕЦ е най-голямата в Русия по отношение на инсталирана мощност от 4200 MW и единствената с два типа реактори: има три работещи блока по 1000 MW с реактори РБМК-1000 (канални уран-графитни ядрени реактори на топлинни неутрони) и еднин енергоблок с мощност 1200 MW от поколение 3+ – ВВЭР-1200 (водно-воден енергиен реактор).
Първият блок РБМК-1000 в страната е спрян за извеждане от експлоатация на 21 декември 2018 година. Изграждането на енергоблок № 2 – ВВЭР-1200 продължава.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-182405

Tags:

One Response to Ленинградска АЕЦ-2 – На строителната площадка на втори енергоблок започна монтажът на главната помпена станция

  1. Росен on 11.02.2019 at 21:01

    Хм, 4 помпи за 3 конензатора…

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари