ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия – рекорд за производство на слънчева електроенергия

30.05.2012

В Германия беше фиксиран рекорд по производство на електроенергия от фотоелектрически преобразуватели – слънчеви батерии, съобщава Reuters.

Постижението беше регистрирано за един час по обед на 25 и 26 май, когато фотоволтаиците са генерирали по 22 GWh електроенергия.

Според думите на немските специалисти, такова количество електроенергия биха произвели при пълно натоварване 20 ядрени енергоблока.

Хипотетично произведената електроенергия от фотоволтаиците  през работния ден на 25 май и почивният 26 май, би могла да покрие 1/3 от консумацията на страната.

Трябва да се отбележи, че Германия активно увеличава генериращите мощности, които използват възобновяеми източници на енергия: вятър, слънце, био-гориво. Това е вследствие на федералната политика, която под натиска на обществеността води курс на замяна на традиционните източници, на първо място АЕЦ, със “зелени”.

Основна роля за това изигра общественият резонанс, предизвикан от аварията на японската АЕЦ “Фукушима” през март 2011 година. Още същата година в Германия бяха спрени осем ядрени енергоблока, а към 2022 година в страната няма да действа нито един.

Успоредно с това федералната програма си поставя за цел до 2020 година да се намалят с 40% емисиите на парникови газове в сравнение с 1990 година.

Източник: http://energo-news.ru/archives/95203

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари