ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларуска АЕЦ – Разходите за управление на ОЯГ за целия период на експлоатация на централата ще са 2,5 – 3,5 милиарда долара

31.01.2019

Планира се междуправителственото споразумение с Русия за преработване на отработеното ядрено гориво от Беларуската АЕЦ да бъде сключено не по-късно от 2020 г.
Това са данните от доклад за стратегическа екологична оценка на проекта за Стратегията за третиране на отработеното ядрено гориво от Беларуската АЕЦ.

 

 

Преработването на отработено ядрено гориво на територията на Русия е предвидено от междуправителствено споразумение от 2011 г. за изграждането на АЕЦ на територията на Беларус.
Относно възможността за използване в Беларуската АЕЦ на ядрено гориво не само руско производство, се отбелязва, че характеристиките на реакторите ВВЕР, изработени по руски проект, позволяват да се използва и ядрено гориво от алтернативни производители.

В документа се посочва, че разходите за третиране на отработеното ядрено гориво от Беларуската АЕЦ се оценяват на 2,5-3,5 млрд. долара за целия период на експлоатация на АЕЦ.

Първите 48 отработени топлоотделящи сборки ще бъдат извадени от реактора около една година и четири месеца след началото на физическия пуск на енергоблока.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/01/30/92178

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари