ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран – Ядреният наблюдател предупреждава да не се оказва натиск върху него

31.01.2019

VIENNA (Reuters)Агенция за наблюдение на ядрената полиция в Иран, отговаряща за иранската сделка с големите сили, заяви в сряда, че опитите за оказване на натиск върху инспекциите са „контрапродуктивни и изключително вредни“, макар че не успяха да посочат отговорните лица.

 

Израел, който категорично се противопоставя на ядрената сделка през 2015 г. с Иран, призова Международната агенция за атомна енергия да посети това, което твърди, че е „тайно ядрено хранилище“ и други места в Иран.
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп, който извади страната си от сделката, направи подобни призиви.

МААЕ настръхва при такива повиквания, но използва публично само дипломатичен език, като казва, че не приема такава информация по номинална стойност, а я оценява самостоятелно, като след това изпраща свои инспектори на определеното място, когато е необходимо.

В реч пред служителите в сряда обаче ръководителят на МААЕ Юкия Амано беше безкомпромисен.
„Ако нашата надеждност е поставена под въпрос и по-специално, ако се правят опити за микроуправление или оказване на натиск върху агенцията в ядрената проверка, това е контрапродуктивно и изключително вредно“, каза той, според текст на речта, публикувана онлайн от МААЕ.

Той не уточни какви са опитите или онези, които са зад тях.

МААЕ контролира ограниченията върху ядрените дейности на Иран в рамките на сделката, които също така премахват международните санкции срещу Техеран.

Амано повтори, че Иран продължава да спазва условията на сделката.
В сряда Тръмп нарече висши ръководители на американската разузнавателна служба „изключително пасивни и наивни“ за Иран, един ден след като техните думи противоречиха на неговите виждания при свидетелските им показания в Конгреса.

Освен това Амано настоява за това, че агенцията му отговаря за инспекциите в Северна Корея, в случай че бъде постигнато политическо споразумение за ядрените дейности на тази страна.
Тръмп и севернокорейският лидер Ким Джонг Ун ще проведат втората си среща на върха в края на февруари.

„МААЕ е единствената международна организация, която може да провери ядрената програма на КНДР“, каза Амано, използвайки съкращението от официалното име на страната – Корейската народнодемократична република.

Още подробности на: https://www.reuters.com/article/us-un-nuclear-inspections/u-n-nuclear-watchdog-warns-against-pressuring-it-on-inspections-idUSKCN1PO2HU

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари