ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На Запорожската АЕЦ повишават топлинната мощност на втори енергоблок до 101,5% от номиналната – и още нещо

31.01.2019

Изпълнението на двата „пилотни“ проекта на Запорожската АЕЦ ще бъде от решаващо значение за развитието на ядрената енергетика на Украйна.

Малко предистория

„Най-ярката сред ключовите задачи на миналата година, може да се посочат комплексните изпитания, свъзани с проверка на способността на първи енергоблок да работи в режим на нормирано първично регулиране на честота”, казва главният технолог на ЗАЕЦ Андрей Ганенко. – Известно е, че такъв режим на работа в атомните електроцентрали в Украйна се извършена за първи път. Ето защо повишено внимание към изпитанията беше както от страна на ГП «НАЭК «Энергоатом», така и от страната на регулаторния орган. Предварителните резултати са задоволителни“.

Друго значимо събитие през 2018 г. за службата на главния технолог е свързано с химическото промиване на парогенераторите в четвъртия енергоблок.
Тези дейности се извършват периодично в зависимост от текущото състояние на замърсяването на вътрешните повърхности на парогенераторите.
Те имат за цел да подобрят надеждността на парогенераторите и ефективността на блока като цяло, тъй като преносът на топлина от първи контур към втория кръг се подобрява, когато отлаганията се отстранят от тръбичките на парогенераторите.

 

Основните задачи за 2019 година

Вторият „пилотен” проект е свързан с въвеждането на енергоблок № 2 модификация, насочена към увеличаване на разрешената топлинна мощност на РУ до 101,5% от номиналната.
Този проект трябва да бъде реализиран тази година. Сега на завършващ етап е координирането на концептуално техническо решение, разработването на програма за изпитания на оборудването.
Очаква се втори енергоблок да започне да работи в режим на пробна експлоатация при номинална мощност от 101,5% след завършване на ППР-2019.

Главният технолог също подчерта важността на разработването на инструкции за експлоатация за непроектно оборудване. Това са спомагателни мобилни помпени станции и мобилни дизел-генераторни станции, които са били доставени на ЗАЕЦ като част от изпълнението на „следфукушимските” мероприятия.
Необходимостта от разработване на инструкции за експлоатацията на това аварийно оборудване вече е много актуална.

Разбира се, службата на главния технолог има и много текущи задачи. През годината ще се извърши ревизия на редица действащи  документи за всичките шест енергоблока. В частност, това са технологичните регламенти за експлоатацията на всички енергийни блокове на централата, плановото преразглеждане на инструкциите за ликвидиране на авариите, ръководствата за управление на тежки аварии и други подобни.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-181975?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

 

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари