ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Комисия към германското правителство гласува за спиране използването на въглища за производство на електроенергия.

27.01.2019

Най-късно след тридесет години в Германия няма да има повече добив и използване на това природно изкопаемо в енергетиката.

 

В петък сутринта така наречената „въглеродна комисия“, състояща се от 28 осем учени, политици, еколози, както и представители на индустрията и профсъюзите, почти единодушно гласуваха за отхвърляне използването на въглища в Германия.

След прекратяване използването на АЕЦ, това решение се счита за най-важната стъпка към подкрепата на възобновяемите източници.
Не по-късно от 2038 година в Германия няма да има нито една електроцентрала на въглища, нито добив на въглища.

Представителите на сдруженията за опазване на околната среда критикуват твърде късния срок.
Комисията обаче не изключва възможността за постигане на пълно изоставяне на въглищата три години по-рано. Председателят на комисията, бивш ръководител на канцлерската администрация, Роналд Пофала, нарече този ден „исторически“.
Близък сътрудник на Меркел отбеляза, че отказът от въглищата предполага създаването на нови работни места, гаранция за надеждни и евтини доставки на енергия, както и за опазване на климата.

Страните, подписали споразумението за Парижката климатична конференция, трябва да положат всички усилия, за да гарантират, че затоплянето на земната атмосфера не се увеличава с повече от 2 градуса по Целзий от началото на измерванията преди повече от сто години.

Без да се откаже от въглищата, Германия няма да може да изпълни задълженията си. Това решение и преходът към нови източници на енергия ще струват на бюджета на Германия около 40 милиарда евро.
Структурни промени се очакват в четирите федерални провинции, където ще бъдат затворени минните комбинати.
Правителството ще компенсира промишлеността и домакинствата за евентуално увеличение на цените на електроенергията. За тази цел се планира да се отпуснат около два милиарда евро.

В момента около една трета от електроенергията в Германия се произвежда в топлоелектрически централи. След няколко години се очаква тази стойност да бъде намалена наполовина.

Източник: https://echo.msk.ru/news/2359457-echo.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари